Upcycling Lamp

Voor deze periode moesten we een upcycling lamp ontwerpen en maken. 

In deze periode zat ik met twee meiden, waar ik heel blij mee was omdat de andere meiden met drie andere jongens zaten. We kregen de opdracht om een upcycling lamp te ontwerpen die werkt op Zonne-energie. Upcycling is niet hetzelfde als recycling. De term upcycling word gebruikt wanneer oude spullen 'niet' her te gebruiken zijn. 

Voordat we kunnen beginnen met het ontwerpen en maken van ons idee moesten we net zoals altijd een vooronderzoek doen. Het onderzoek van deze opdracht bestaat uit 15 lampen die we moesten onderzoeken en een onderzoek naar afvalstromen. Wat we deze keer wel moesten doen en de andere keren niet was een logboek bijhouden, dit hield in dat we elke week een klein stukje moesten schrijven over wat we die les en/of week hadden gedaan.

 

Ideeën en het definitief ontwerp

Eigenlijk hadden we al gelijk een idee, we zouden een boek gebruiken om onze upcycling lamp te maken. Het idee van het boek hebben we gekozen omdat boeken vaak niet hergebruikt worden. Het enige wat je er voornamelijk mee kunt is lezen. De led-strip zou in de rug van het boek komen, het licht zou door de bladzijdes van het boek vallen waardoor het lijkt als of de bladzijdes licht geven. Met een sensor gaat het licht automatisch aan en uit wanneer je hem open en dicht doet. Door het zonnepaneel op de kaft heb je geen batterijen of stroom nodig. Er was alleen een klein probleem, - wat wel logisch is want het kan natuurlijk nooit in één keer goed gaan - we hadden nog geen ontwerp. We tekenden alle drie een tekening hoe wij zelf dachten dat de lamp er uit zou zien. Nadat we dat hadden gedaan hadden we drie ontwerpen van ons ontwerp. In het algemeen zagen de ontwerpen er redelijk hetzelfde uit, op de bladzijdes na. Er waren twee ontwerpen die de bladzijdes 'normaal' hadden gelaten, in het ander ontwerp waren de bladzijdes gevouwen. 

 

We hebben gekozen voor het ontwerp met de 'normale' bladzijdes. - dus niet gevouwen - Waarom weet ik niet precies. In ons ontwerp stond niet dat we de bladzijdes open zouden houden met behulp van paperclips, maar we hebben het wel gedaan. Dat besluit hadden we uit het niets genomen. 

 

Het proces

Nadat we het definitieve ontwerp hadden gekozen hadden we natuurlijk een boek nodig waarmee we ons ontwerp mee uit konden werken. We zagen dat de bibliotheek - hier vlak bij school - oude, niet uitleenbare boeken verkocht voor 50 cent, we dachten dat het wel een goede investering zou zijn daarom hebben we besloten het te doen. Ergens een keer in de les zijn we met toestemming naar de bieb gegaan om een boek te halen, alleen niet met succes. Ze hadden echt precies die ochtend al die boeken weg gedaan. We konden die les niet met lege handen terug komen dus zijn we verder gaan zoeken, misschien had de boekenwinkel wel een aantal boeken die ze niet meer konden verkopen. Ook hier hadden ze niets, toen kwam ik met een geniaal idee, genaamd een kringloop winkel. Daar hebben we het perfecte boek gevonden, hij was wel € 2, maar dat hadden we er wel voor over. 

 

Betawereld: Lifestyle & Design, en Water, Energie, en Natuur. 

 

Eureka Cup! 2020

De Eureka Cup! is een landelijke wedstrijd voor technasium leerlingen, samen met je groepje kun je kiezen tussen twee opdrachten.

Wij hebben gekozen voor de opdracht Aardgasloos genieten, hierbij moest je een vrijetijdsbesteding loskoppelen van het aardgas. In het vooronderzoek hebben we onderzoek gedaan naar technische ruimtes. Al snel merkte we dat er op het internet niet echt bruikbare dingen te vinden waren voor ons onderzoek. Omdat er zo weinig te vinden was kregen we het idee om contact te leggen met iemand die deskundige is op dat gebied. Dat is ook wat we uiteindelijk hebben gedaan. We hebben contact opgenomen met de technische diens van Walibi en hebben toen een afspraak gemaakt om bij hun langs te komen.

 

Ideeën en definitief ontwerp

In Walibi staan erg veel achtbanen, een van die achtbanen gebruikt per lancering ongeveer evenveel energie als een gemiddeld huishouden gebruikt in een jaar. Walibi zelf werkt niet op aardgas, maar veel van de energie die Walibi gebruikt wordt opgewekt door aardgas. Er waren eigenlijk maar een paar ideeën verschenen in ons groepje, voor die ideeën hebben we allemaal een oplossing bedacht. Als ideeën hadden we zonnepanelen, een windmolen en een achtbaantje dat energie op wekt. Uiteindelijk hebben we het idee van de zonnepanelen niet gebruikt, dit kwam doordat er naast Walibi een veld met zonnepanelen komt te liggen waar het park op aan wordt gesloten. 

 

Voor het uitwerken van dit idee hebben we onze groep in tweeën geslpitst. Dit zorgde ervoor dat we efficienter konden werken.

 

Eureka Cup! Finale

In de voorrondes hebben we genoeg stemmen binnengeharkt dat we door zijn gegaan naar de finale. Later kregen we te horen dat we weer in lockdown moesten waardoor de finale dit jaar online uitgevoerd zou worden

 

 

Betawereld: Mobiliteit & Ruimte en Water, Energie & Natuur.